Hej & välkommen till min blogg.

Skriv gärna en kommentar så blir jag glad :)


söndag 25 maj 2014

Ost & vinprovning i Gamla Amsterdam

Hejsan alla glada!

Hoppas ni har haft en fin mors dag och att ni alla mammor blivit firade och även firat era mammor.
Vi var bjudna på middag till min svärmor så tyvärr har jag inte hunnit fira min egen mamma idag utan får ta det till veckan. 

Sen har jag även röstat idag. För att kunna påverka hur vi vill ha det så är ju det bästa sättet att rösta men jag måste säga att jag tycker det är väldigt svårt.... Vill helst välja lite från varje parti :)


Som jag berättade i förra inlägget så var jag och mannen på ost och vinprovning när vi var till Stockholm, något jag verkligen kan rekommendera. 
Vi höll till i källaren till den fina butiken Gamla Amsterdam som ligger vid Mariatorget.


Det hela började med att Max Rovers som är ägare till butiken höll en liten ostskola för oss. Max var verkligen en duktig föreläsare med humor och det märktes att han verkligen var passionerad över detta goda i livet som ost & vin är men så även öl.
Vi fick prova fem olika ostar och tre sorters vin. Vi fick även testa hur vissa ostar tillsammans med fel sorts vin blev att smaka metall. Mina favoriter av de vi smakade blev nr.1 som var en getost...jag som inte tidigare tyckt om getost och nr.3 


En sak som förvånade mig var att gouda som vi köper billigt på ica är lagrad ca: 3 veckor och finns i denna fina butik fast är då lagrad upp till 3 år och är betydligt mycket godare, man kan inte ens tro att det är samma ost. Vi blev även rekommenderade att köpa julostar efter jul till en billig slant och glömma bort den längst in i kylen till nästa jul och har då en betydligt godare ost till julbordet.


Vinerna vi fick smaka var goda men kanske inte något av det bästa jag smakat men de gifte sig väldigt bra med de ostar vi fick smaka. 



Butiken är väldigt fin och fylld till bredden av goda ostar och på fina fat under plastmuggar fanns små bitar av alla ostar så man fick smaka. Kan säga att jag hade kunnat gå därinne hur länge som helst. 


Otroligt fin service fick vi även om vi var många som trängdes i den lilla butiken, dröjde mig kvar för att kunna ta lite bilder utan massa folk.
Och självklart köpte jag med mig lite ostar hem att festa på. 


Ha nu en fortsatt skön kväll och fin start på nya veckan.

12 kommentarer:

  1. Mums! Där hade jag gärna handlat, får även bli lite nostalgisk, för då jag bodde i Bryssel bodde jag granne med en ostbutik i liknande stil, nått jag sakant här hemma i norrland... Och det där med att glömma julosten har jag hört förr, att den ska bli god, får kanske testa det då :-) Här öser det ner även i dag, trist, men bra för arbetsmoralen ;-D KRAM

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Så kul och lärorikt. Det är ju en hel vetenskap det där med vin och det finns ju fantastiskt duktiga människor som är riktiga vinkännare.
    Svårighetsgraden är när man ska kombinera mat och vin.
    Ha en fin början på veckan du också.
    Kram Anette

    SvaraRadera
  3. Blev svärmorstur här också igår, och håller med om
    röstandet. Jag bestämde mig på vägen dit vad jag
    skulle rösta på, men känner mig nöjd med det jag valde.
    Jätteroligt och få se bilder från provningen, så mycket ost!!
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  4. Lät som om du hade en toppen dg i går med syrran och småtjejerna - mys! Här slipper vi regn i dag, så skönt, men då kom pollenallergin tillbaka med full kraft ist, å hade bara medicin som jag blir trött av, så vi får se hur länge jag orkar vara vaken ;-P Hyrde Spfia den första och myste med barnen i går kväll, passande start på veckan då det ändå öste ner. Får se vad vi hittar på ikväll... bad efterfrågades och det skulle nog inte skada ;-) KRAM!

    SvaraRadera
  5. Solen kom hit, så jag masade mig ut på promenade men en av vovvarna, borde ta den andra med och gå, men näe jag orkar banne mig inte, väntar på att allergimedicinen ska kicka in så jag ska kunna sitta framför skärmen läsa lite, annars får jag hitta annat att sysselsätta mig med... Hoppas du haft en mysig morsdags lunch med din mamma, här hade jag mörka bananer så jag invigde min nya keramiska stekpanna genom att steka bananplättar utan matfett, och det gick (men inte lika gott givetvis ;-P) KRAM!

    SvaraRadera
  6. Hej vännen! Hoppas du har en fin dag, här skiner solen, men blåser kallt. Känner mig lite sänkt, ont i huvudet å fryser, hoppas det är något övergående... Ska ju ligga still i 30 min då jag gör mr röntgen å vill inte ligga å hosta då :-/ Hade även tänkt hinna med en frilufslivs, jakt och fiske mässa på orten där jag gör röntgen nu då mamma och pappa tar barnen, vore fin egentid med M, så jag försöker mota ev förkylning i grinden med ingefära å vitlök!
    Synd att det inte blev som ni tänkt och att det mesta var stängt, men en räkmacka är ju aldrig fel ;-)
    Dessutom kan man ju fynda på både dollar och netto, så jag är ju givet nyfiken på vad du köpte?
    KRAM KRAM

    SvaraRadera
  7. Gokväll fina du! Hoppas du njuter av en lika fin och solig dag som jag, helt underbart! Vi har varit ute hela dagen i princip, å hoppas på lika fint i morgon då jag å barnen är lediga :-) Kul med lerduveskytte, men svårt då det mer är en "känsla" när man svingar och trycker av, inte att sikta på samma sätt som med kulvapen... men så roligt när man kommer på det och får flyt! :-) Önskar dig en mysig kväll, själv ligger jag i uterummet och myser i väntan på att sista tvättmaskinen för i dag ska gå klart så jag kan hänga den... KRAM!

    SvaraRadera
  8. Hej där!
    Å va mysigt det ser ut!!
    Hoppas du har det riktigt bra! Här är tösen o jag lediga i morgon o maken ska jobba. Skönt med sovmorgon för oss;-)
    Vet du i morgon ska hon vara med i sin första hopptävling, blåbärshoppning, så spännande för henne:))
    Ha nu en fin helg!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  9. Hoppas det går bra att jobba i dag, fattar inte att du pallar jobba som du gör... så se till att njuta sedan då du är ledig! Här har jag städat och röjt, handlat och dessutom ringt kommunen om en kabel som ska dras om på vår tomt samt varit och brutit en hink färg till uthuset/boden som nu äntligen ska få färg på sig, men sen tog orken slut ;-P Så själva målandet får vänta lite *ler* Ha det gott <3 KRAM

    SvaraRadera
  10. Åh va härligt det ser ut!! Fantastiskt gott :)
    kram
    fia

    SvaraRadera
  11. Visst är det underbart med sol och värme?!?! Här har vi gått i bikini hela dagen, målat, klippt gräs och rensat, härligt! Barnen har lekt ute och nu är vi inne för att äta och svalka oss lite... KRAM KRAM!

    SvaraRadera
  12. Morron! Här har dagen börjat med sol å blå himmel, fick smörja in barnen med solskydd då jag lämnade dem på förskolan. Så jag kan tro att det tog emot för dig/er att åka från stugan i detta fina väder. Vår plan är att åka till stugan på torsdag kväll eller fredag, men här såg det tyvärr ut att kunna regna mest hela helgen, så jag får väl njuta av solen det jag kan i veckan i stället, ska iaf ta ut friskvårdstimmen senare i dag och passa på att få lite motion och sol i ett :-) Sitter även och väntar på besked att min nya espresso maskin som mal bönor ska vara på intåg, en lyx som jag tyckte jag var värd ;-P Ha nu en underbar måndag goa du <3 KRAM KRAM

    SvaraRadera